Fioletowy Pu Erh jest wytwarzany z liści tego samego drzewa herbacianego Camellia Sinensis var. Assamica, co zwykły Sheng Pu Erh, ale liście mają fioletowy kolor. Za ten niezwykły kolor odpowiadają pigmenty antocyjanowe, które są syntetyzowane przez roślinę wraz z chlorofilem w wyniku naturalnej mutacji.
Pu Erh ma bardzo łagodny smak, delikatny i słodki, praktycznie bez goryczy. Przy ogrzewaniu oddechem można wyczuć słodycz kandyzowanych owoców, a po dodaniu wody do słodyczy dołącza kwaskowatość i lekki posmak dymu. Napar ma głęboki miedziany kolor. W smaku wyczuwalna jest słodycz jaśminu, daktyli i odrobina niedojrzałego melona. Jeśli potrzymasz ją dłużej, słodycz zejdzie na dalszy plan, a pojawi się cierpkość i kwaskowatość zielonego jabłka. Nie ma goryczki.
Stan jest lekki i czysty, zapewnia równowagę.
