Wyślij wiadomość do
WhatsApp
Wyślij wiadomość do
Telegram

Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002

Do ulubionych
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Lu Gu Lao Cha Wang (Władca starej herbaty z Lu Gu), AAA, 2002
Smak jest miękki i lepki, otacza usta utrzymującym się kremowym posmakiem kawy z nutą drogich cygar, koniaku i przypraw. Z każdym nowym łykiem, a ta herbata może wytrzymać wiele, odkrywane są nowe aspekty smakowe.
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
W magazynie
2.8 zł / g
10g10
Opis
Recenzje

Dojrzała herbata oolong z gospodarstwa Lu Gu.

Do produkcji Lao Cha Wan wybiera się najlepsze surowce z całego roku, a czas zbiorów dobiera się tak, aby liście nie były zbyt stare ani zbyt delikatne. Niewielką ilość najlepszego wuluna z danego roku pozostawia się do przechowywania i starzenia, wielokrotnie podgrzewając. Następnie umieszcza się go w dużych kamiennych lub glinianych naczyniach i przykrywa gęstym papierem w celu pochłonięcia wilgoci. Co dwa-trzy lata herbata jest sprawdzana i dokładnie prażona, aby usunąć nadmiar wilgoci i zachować aromat. Przez długie lata stopień prażenia wzrasta, herbata staje się głębsza i mocniejsza, nabiera nowych odcieni aromatu.

Naturalny proces starzenia trwa około trzech lat, w wyniku czego herbata traci swój świeży wygląd i zapach. Po co najmniej trzech latach przechowywania herbata zaczyna nabierać szczególnej łagodności, charakterystycznej dla starzonych herbat oolong. Eksperci określają wiek sześciu-ośmiu lat jako minimum dla dojrzałości Lao Cha Wan.

Oolong o średniej wielkości, kulistym skręcie, czarnym kolorze z niewielkimi brązowymi łodyżkami. Po podgrzaniu oddechem wyczuwalny jest aromat podgrzanego mleka z ostygłym węglem z ogniska. Po dodaniu wody aromat staje się znacznie bogatszy. Wyczuwalny jest czekolada, tytoń, kawa, śmietanka, karmel, a jeśli użyje się pary herbacianej, spektrum aromatu stanie się jeszcze szersze. Napar ma kolor koniaku. Smak jest łagodny i ciągnący, otulający jamę ustną długotrwałym kremowo-kawowym posmakiem z nutą drogich cygar, koniaku i przypraw.

Z każdym kolejnym łykiem odkrywają się nowe walory smakowe. Na pierwszym planie pojawia się słodycz czekolady, gałki muszkatołowej, wypieków, karmelu, śmietanki, odrobiny wanilii i orzechów. W tle wyczuwalna jest delikatna i przyjemna goryczka tytoniu, węgla drzewnego, kolendry i dymu. Można również wyczuć lekką metaliczną słoność i odrobinę kwaskowatości baileys.

Herbata relaksuje ciało i oczyszcza umysł z niepotrzebnych myśli, wypełnia przyjemnym uczuciem harmonii, pozwala zajrzeć w głąb siebie i skoncentrować się na tym, co najważniejsze. Medytacyjna herbata na drugą połowę dnia.

Cechy
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
Wpływ na organizm
Smak
Na jaką okazję
Jakość herbaty
Forma herbaty
Stopień nagrzania
Nie ma jeszcze żadnych recenzji — twój może być pierwszy.
Wszystkie recenzje 0
ocena ogólna