Dojrzała herbata oolong z gospodarstwa Lu Gu.
Do produkcji Lao Cha Wan wybiera się najlepsze surowce z całego roku, a czas zbiorów dobiera się tak, aby liście nie były zbyt stare ani zbyt delikatne. Niewielką ilość najlepszego wuluna z danego roku pozostawia się do przechowywania i starzenia, wielokrotnie podgrzewając. Następnie umieszcza się go w dużych kamiennych lub glinianych naczyniach i przykrywa gęstym papierem w celu pochłonięcia wilgoci. Co dwa-trzy lata herbata jest sprawdzana i dokładnie prażona, aby usunąć nadmiar wilgoci i zachować aromat. Przez długie lata stopień prażenia wzrasta, herbata staje się głębsza i mocniejsza, nabiera nowych odcieni aromatu.
Naturalny proces starzenia trwa około trzech lat, w wyniku czego herbata traci swój świeży wygląd i zapach. Po co najmniej trzech latach przechowywania herbata zaczyna nabierać szczególnej łagodności, charakterystycznej dla starzonych herbat oolong. Eksperci określają wiek sześciu-ośmiu lat jako minimum dla dojrzałości Lao Cha Wan.
Oolong o średniej wielkości, kulistym skręcie, czarnym kolorze z niewielkimi brązowymi łodyżkami. Po podgrzaniu oddechem wyczuwalny jest aromat podgrzanego mleka z ostygłym węglem z ogniska. Po dodaniu wody aromat staje się znacznie bogatszy. Wyczuwalny jest czekolada, tytoń, kawa, śmietanka, karmel, a jeśli użyje się pary herbacianej, spektrum aromatu stanie się jeszcze szersze. Napar ma kolor koniaku. Smak jest łagodny i ciągnący, otulający jamę ustną długotrwałym kremowo-kawowym posmakiem z nutą drogich cygar, koniaku i przypraw.
Z każdym kolejnym łykiem odkrywają się nowe walory smakowe. Na pierwszym planie pojawia się słodycz czekolady, gałki muszkatołowej, wypieków, karmelu, śmietanki, odrobiny wanilii i orzechów. W tle wyczuwalna jest delikatna i przyjemna goryczka tytoniu, węgla drzewnego, kolendry i dymu. Można również wyczuć lekką metaliczną słoność i odrobinę kwaskowatości baileys.
Herbata relaksuje ciało i oczyszcza umysł z niepotrzebnych myśli, wypełnia przyjemnym uczuciem harmonii, pozwala zajrzeć w głąb siebie i skoncentrować się na tym, co najważniejsze. Medytacyjna herbata na drugą połowę dnia.
