Wyślij wiadomość do
WhatsApp
Wyślij wiadomość do
Telegram

Bai Ye Dan Cong (Pojedyncze krzewy z białymi liśćmi), AA, 2025

Do ulubionych
Bai Ye Dan Cong (Pojedyncze krzewy z białymi liśćmi), AA, 2025
Herbata działa odurzająco, a następnie tonizująco i pomaga zebrać myśli, dobrze rozgrzewa. Będzie dobra zarówno rano, jak i po południu, zwłaszcza w chłodne dni, aby zanurzyć się w aromacie luksusowego różanego ogrodu. Dobry, aromatyczny i delikatny w smaku herbata, w równym stopniu przypominająca średnio podgrzewane tajwańskie i typowe uluny z Wuyishan.
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
W magazynie
1.4 zł / g
10g10
Opis
Recenzje

Suchy liść o brązowo-czarnym kolorze z fioletowym odcieniem, skręcony wzdłużnie. Słodki aromat kwiatów łąkowych i przypraw deserowych. Po podgrzaniu zapach staje się perfumowy, waniliowo-biszkoptowy, brzoskwiniowy, odurzający.

Napar o niezwykłym różowo-złotym kolorze, bardzo przejrzysty. Pachnie różą herbacianą, dżemem truskawkowym i czymś jeszcze pudrowym i delikatnym, jakby cukrowo-maślanym posypaniem do wypieków. Smak herbaty jest słodki, świeży, delikatny, z nutami wody różanej. Można wyczuć posmak jasnych słodkich winogron, dojrzałych moreli i ulotną goryczkę, która szybko ustępuje miejsca słodyczy. W tle wyczuwalny jest odcień cynamonu. W miarę nalewania na pierwszy plan wysuwa się lekka trawiastość. W posmaku wyraźnie wyczuwalna jest róża i owocowa słodycz. Trochę cierpki.

Herbata działa odurzająco, a następnie tonizująco i pomaga zebrać myśli, dobrze rozgrzewa. Będzie dobra zarówno rano, jak i po południu, zwłaszcza w chłodne dni, aby zanurzyć się w aromacie luksusowego różanego ogrodu. Dobry, aromatyczny i delikatny w smaku herbata, w równym stopniu przypominająca średnio podgrzewane tajwańskie i typowe uluny z Wuyishan.

Odmiana ta jest nieco kapryśna podczas parzenia i wymaga zręczności oraz uwagi. Odpowiednia jest woda o temperaturze 75-80 stopni, w przeciwnym razie, jeśli liść zostanie przypalony, napar będzie miał ostry i wyraźnie gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Lepiej używać gaiwan, aby nie przedłużyć parzenia i nie utracić palety aromatów. Do zwykłego parzenia herbaty: 6-7 gramów liści na średni gaiwan. Pierwsze parzenie jest bardzo szybkie, trwa 4-5 sekund, a następnie dodaje się kilka sekund do każdego poprzedniego.

Cechy
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
Wpływ na organizm
Smak
Na jaką okazję
Jakość herbaty
Forma herbaty
Stopień nagrzania
Nie ma jeszcze żadnych recenzji — twój może być pierwszy.
Wszystkie recenzje 0
ocena ogólna