Suchy liść o brązowo-czarnym kolorze z fioletowym odcieniem, skręcony wzdłużnie. Słodki aromat kwiatów łąkowych i przypraw deserowych. Po podgrzaniu zapach staje się perfumowy, waniliowo-biszkoptowy, brzoskwiniowy, odurzający.
Napar o niezwykłym różowo-złotym kolorze, bardzo przejrzysty. Pachnie różą herbacianą, dżemem truskawkowym i czymś jeszcze pudrowym i delikatnym, jakby cukrowo-maślanym posypaniem do wypieków. Smak herbaty jest słodki, świeży, delikatny, z nutami wody różanej. Można wyczuć posmak jasnych słodkich winogron, dojrzałych moreli i ulotną goryczkę, która szybko ustępuje miejsca słodyczy. W tle wyczuwalny jest odcień cynamonu. W miarę nalewania na pierwszy plan wysuwa się lekka trawiastość. W posmaku wyraźnie wyczuwalna jest róża i owocowa słodycz. Trochę cierpki.
Herbata działa odurzająco, a następnie tonizująco i pomaga zebrać myśli, dobrze rozgrzewa. Będzie dobra zarówno rano, jak i po południu, zwłaszcza w chłodne dni, aby zanurzyć się w aromacie luksusowego różanego ogrodu. Dobry, aromatyczny i delikatny w smaku herbata, w równym stopniu przypominająca średnio podgrzewane tajwańskie i typowe uluny z Wuyishan.
Odmiana ta jest nieco kapryśna podczas parzenia i wymaga zręczności oraz uwagi. Odpowiednia jest woda o temperaturze 75-80 stopni, w przeciwnym razie, jeśli liść zostanie przypalony, napar będzie miał ostry i wyraźnie gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Lepiej używać gaiwan, aby nie przedłużyć parzenia i nie utracić palety aromatów. Do zwykłego parzenia herbaty: 6-7 gramów liści na średni gaiwan. Pierwsze parzenie jest bardzo szybkie, trwa 4-5 sekund, a następnie dodaje się kilka sekund do każdego poprzedniego.
