Wyślij wiadomość do
WhatsApp
Wyślij wiadomość do
Telegram

Herbata czerwona (czarna)

Czerwona herbata to rodzaj chińskiej herbaty, który w Europie często nazywany jest czarną herbatą. Różni się od innych rodzajów herbaty wysokim stopniem fermentacji, który może osiągać nawet 90%. W Chinach nazywany jest czerwonym ze względu na kolor naparu, który waha się od złocisto-słonecznej do głębokiej brązowej, podczas gdy w Europie nacisk kładzie się na ciemny kolor suszonych liści.

Czerwony herbata ma zazwyczaj bogaty, intensywny i cierpki smak, często z nutami chleba, miodu lub kwiatów.

Jak zaparzać:
Sposób europejski:
1. Do dobrze rozgrzanego czajnika wsyp 2-3 gramy herbaty na 150-200 ml wody.

2. Zalej gorącą wodą (90-95°C).

3. Zaparzaj przez 3-5 minut, w zależności od odmiany i pożądanej mocy.

Sposób chiński (przelewanie):
1. Do dobrze rozgrzanego czajnika lub gaiwan wsypać herbatę w ilości 5 gramów na 100 ml wody.

2. Pierwsze przelanie jest techniczne, niezbędne do wypłukania herbaty.

3. Zalej wodą (90-95°C) i zaparzaj przez 5-10 sekund. Z każdym kolejnym nalewaniem wydłużaj czas zaparzania o 5-10 sekund, w zależności od preferencji smakowych.

Dobra czerwona herbata wytrzymuje 7-8 nalewania.


Ssortować :
Czerwona herbata z pigwą, Gruzja, AA, 2025
$0.3
W magazynie
Herbata czerwona Kolchida, AA, Gruzja, 2024
$0.3
W magazynie
Wuyi Shan Ye Shen Hong Cha, АА, 2025
$0.7
W magazynie
Hong Ta Dian Hong Czerwona Pagoda, АА, 2024
$0.3
W magazynie
Yin Jun Mei (Srebrne brwi), АА, 2024
$0.4
W magazynie
Ye Sheng Gao Shan Ya Bao Hong Cha, AA, 2024
$0.6
W magazynie
Shai Hong Long Zhu w kulkach, АА, 2024
$2.5
W magazynie
Shai Hong Mao Feng z Feng Qing, A, 2024
$0.2
W magazynie
Masala Chai, A, 2024
$0.1
W magazynie