Herbata zielona, zwinięta w drobne kuleczki, aromatyzowana kwiatami jaśminu, rozwija się, wypełniając przestrzeń wokół słodkim aromatem. Przygotowując tę herbatę, ostrożnie zbiera się górny liść wraz z pączkiem, miesza z kwiatami jaśminu, suszy, a następnie kwiaty usuwa się ręcznie. Liść herbaty nasycony jest aromatem jaśminu i uwalnia go w Twojej filiżance.
Suchy liść o lekkim kwiatowym, wiosennym zapachu. Smak naparu jest miękki, słodki, o pachnącym i delikatnym aromacie. Herbata doskonale orzeźwia w czasie upałów, a zimą rozgrzewa, tonizuje, orzeźwia i poprawia nastrój.
Jaśminowe perełki najlepiej zaparzać w dużym czajniku lub wysokim szklanym kubku, zalewając je przegotowaną wodą i odczekując 2-3 minuty.
W Chinach jaśmin symbolizuje kobiecość, słodycz, wdzięk, elegancję i atrakcyjność. Jaśmin indyjski, jedna z najbardziej pachnących odmian jaśminu, jest aktywnie wykorzystywany jako naturalny aromat i dodatek aromatyczny do zielonej herbaty.
