Herbata zielona
Herbata zielona to najpopularniejsza chińska herbata na całym świecie. Cechą charakterystyczną jej produkcji jest to, że liście poddawane są minimalnej fermentacji: naturalne utlenianie zachodzi tylko w momencie zrywania liści z krzewu.
Herbata zielona zbiera się głównie wczesną wiosną. Przy prawidłowym zaparzaniu napój jest świeży, słodkawy, z nutami śmietanki i trawy oraz lekką cierpkością.
Jak zaparzać:
Zaparzanie na gorąco:
Najlepiej używać porcelanowej gaiwan lub czajnika z cienkościennej ceramiki.
1. Podgrzej naczynie gorącą wodą, umieść w nim herbatę w ilości 4-6 g na 120-150 ml.
2. Woda do zielonej herbaty powinna być schłodzona do temperatury 75-85°C. Pozwoli to uniknąć nadmiernej cierpkości naparu.
3. Pierwsze nalanie jest techniczne i służy do przepłukania herbaty.
4. Pierwsze kilka naparów powinno być krótkie, po 5-7 sekund. W zależności od preferencji smakowych należy wydłużyć czas ekspozycji.
Dobra zielona herbata wytrzymuje 6-7 zaparzeń.
Parzenie na zimno:
10 g herbaty zalać 1 l zimnej wody, zaparzać w ciemnym miejscu przez 2-3 godziny. Można pozostawić na noc w lodówce. Do gotowej herbaty można dodać cytrynę lub miód.




































































































