Sheng Pu Erh "Trzy czerwone sztandary" swoją nazwą i wzorem opakowania nawiązuje do historii komunistycznych Chin połowy XX wieku i symbolu ówczesnej polityki — trzech czerwonych sztandarów — San Mian Hong Qi.
Szarobrązowy, gruboziarnisty liść jest ciasno ściśnięty w cegłę. Zapach liści herbaty jest słaby, kwaśno-słodki, przypominający świeżo obraną mandarynkę bez skórki. Po podgrzaniu pojawia się drzewny i ziemisty zapach typowy dla dojrzałych Pu Erh.
Napar początkowo jest żółto-pomarańczowy i jasny, ale szybko nabiera mocy i koloru wraz z rozlaniem i staje się czerwono-brązowy, podobny do koniaku. Zapach naparu jest trawiasto-sucho-owocowy, kwaśny, z nieoczekiwanymi nutami rozgrzanego kamienia i ściętej, dojrzałej w słońcu trawy.
Smak herbaty jest delikatny, niezwykle owocowy i ziemisty, z nutą umiarkowanej cierpkości i wyraźną kwasowością lekko niedojrzałej gruszki. W tle pojawia się "zielony" posmak ziół leczniczych, takich jak rumianek i pokrzywa. Po schłodzeniu kwaskowatość staje się bardziej wyraźna, ostra i metaliczna. Posmak jest lekko kwiatowy, prawie niewyczuwalny, ale jednocześnie stabilny.
Herbata szybko i silnie tonizuje, napełnia energią i chęcią do działania. Biorąc pod uwagę efekt, lepiej spożywać ją w pierwszej połowie dnia, szczególnie dobrze sprawdzi się przed ciężką pracą umysłową. Ta odmiana będzie odpowiednia dla tych, którzy szukają wyraźnego efektu tonizującego w puerhach. Jest to również dobry przykład dla porównania profili smakowych naturalnie starzonej herbaty i herbaty Shu Pu Erh.
