Shu Pu Erh
Shu Pu Erh to rodzaj chińskiej czarnej herbaty, która poddawana jest procesowi sztucznej przyspieszonej fermentacji (wilgotne pryzmy lub „wo dui”), w wyniku czego nabiera ciemnego koloru i nasyconego, ziemistego smaku. Smak Shu Pu Erh jest zazwyczaj łagodny, nasycony, z nutami drzewnymi, ziemistymi, a czasem orzechowymi. Aromat jest ziemisty, drzewny, z nutami suszonych owoców i orzechów. W niektórych rodzajach może występować resztkowy aromat składowania (ten sam rybny zapach) — zazwyczaj można go zmyć kilkoma płukaniami. Kolor naparu jest gęsty, ciemnobrązowy, prawie czarny, z bordową obwódką. Działa pobudzająco, ale łagodniej niż kawa. Shu Pu Erh poprawia koncentrację i wydajność, ma korzystny wpływ na organizm.
Jak parzyć:
Shu Pu Erh lubi wysokie temperatury i doskonale znosi parzenie w glinianym czajniku, zaparzanie w termosie, przelewanie do ceramicznej gaiwan.
Niezależnie od wybranej metody, należy pamiętać o kilku zasadach:
1. Naczynia należy dobrze podgrzać.
2. Pierwsze nalewanie ma charakter techniczny: herbatę należy przepłukać i „obudzić”.
3. Shu Pu Erh lubi wrzątek.
Ile herbaty należy dodać:
Do nalewania w gaiwan — ok. 6 g na 100 ml wody, nalewanie od 10 sekund
Do zaparzania w czajniku — ok. 4 g na 100 ml wody, czas zaparzania od 10 sekund
Do zaparzania w termosie — ok. 12 g na 1 litr wody, czas zaparzania od 20 minut



















































































































