„Oolong czerwonej wody” to szczególna odmiana tajwańskich herbat oolong o stopniu fermentacji zbliżonym do herbaty czerwonej. W przypadku herbat oolong czerwonej wody fermentacja surowca jest przeprowadzana do końca. W rezultacie herbata łączy w sobie delikatność i elegancję herbat oolong oraz część ciepła i profilu smakowego herbat czerwonych. Ten konkretny egzemplarz został wyprodukowany z krzewu odmiany Xi Ji Chun.
Zielonkawo-brązowe liście o gęstym skręcie, przezroczysty żółty napar. Soczysty owocowo-chlebowy aromat z kremowymi nutami. Czysty, łagodny smak z nutą kwaskowatości, wypełniony nutami jagodowo-owocowymi. Konsystencja jedwabista. Posmak słodki i lekki.
Gęsta, żywa herbata. Stan równowagi między lekkim odprężeniem a tonizacją ciała. Łatwa do picia, nie da się jej przegotować.
