Oolong z Guangdong
Herbata oolong z prowincji Guangdong (lub Chaozhou, Phoenix) rosną w prowincji Guangdong i mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Liście do herbaty zbiera się z drzew herbacianych Dan Cong, co w tłumaczeniu oznacza „pojedynczy krzew”: dawniej krzewy rosły rozrzucone, a nie w rzędach, jak to jest w przypadku współczesnych plantacji, stąd też wzięła się ich nazwa.
Z wyglądu Guangdongski oolong wygląda jak duży, lekko skręcony liść o ciemnym odcieniu i wielowymiarowym, delikatnym aromacie. Smak zależy od konkretnej odmiany i stopnia prażenia, ale zazwyczaj zawiera nuty miodu, kwiatów, owoców, przypraw i drzewnych odcieni — jest słodki, zrównoważony, z lekką cierpkością i długim, soczystym posmakiem.
Wytrzymuje bardzo dużą liczbę zaparzeń, jest to bardzo nasycony herbata. Przy każdym kolejnym zaparzeniu początkowo ciemny kolor liści staje się jaśniejszy, zbliżony do zielonego.
Jak zaparzać:
Aby wydobyć aromat, zalecamy użycie porcelanowej miseczki gaiwan. Aby uzyskać pełnię smaku — czajniczek z Yixing.
1. Do dobrze rozgrzanego naczynia wsyp 4-5 g herbaty na 100 ml.
2. Zalej wrzątkiem o temperaturze 85-95°C i natychmiast spłucz — jest to techniczne nalewanie służące do płukania herbaty.
3. Następny nalew powinien być krótki, 1-5 sekund, a następnie przelać herbatę do czajnika. W razie potrzeby wydłużyć czas ekstrakcji.
Po pierwszym zaparzeniu napój będzie miał złocistożółty kolor z różowymi odcieniami, co potwierdza, że herbata dobrze się rozgrzała.

































































