GABA Oolong
Herbata GABA to herbata poddana fermentacji w warunkach beztlenowych (bez dostępu tlenu), w wyniku czego powstała w niej podwyższona zawartość kwasu gamma-aminomasłowego.
Technologia produkcji tego herbaty została opracowana w Japonii pod koniec lat 80. XX wieku. Uważa się, że herbata stymuluje przepływ krwi w mózgu, zwiększa aktywność mózgu i reguluje metabolizm, łagodzi objawy bezsenności, niepokoju i depresji, łagodzi objawy zatrucia alkoholowego.
Jak zaparzać:
Do zaparzania herbaty GABA oolong nadaje się każda naczynie, jednak w grubościennej ceramice smak będzie bardziej wyrazisty i głęboki.
Parzenie metodą przelewową:
1. Do dobrze rozgrzanego naczynia wsyp suchą herbatę w ilości 5 g na 100 ml i zalej gorącą wodą (80-95°C).
2. Pierwszy napar należy wylać: służy on do wypłukania herbaty.
3. Zalej herbatę wrzątkiem i odczekaj 5-10 sekund. Przy kolejnych naparach stopniowo zwiększaj czas parzenia od 10-15 sekund do kilku minut.
Parzenie w termosie:
1. Do ogrzanego termosu wsyp suchą herbatę w ilości 2 g na 100 ml wody i zalej gorącą wodą (80-95°C).
2. Czas parzenia wynosi około 20 minut, po czym należy usunąć liście, aby herbata nie była zbyt mocna.
Zaparzenie na zimno:
Do odpowiedniego naczynia o pojemności 1 litra wsyp 10 g suszu herbacianego, zalej zimną filtrowaną wodą i pozostaw na noc w lodówce. Taki sposób przygotowania pozwoli na całkowite uwolnienie substancji aktywnych, co w interesujący sposób wpłynie na smak herbaty.


















































































































