Wyślij wiadomość do
WhatsApp
Wyślij wiadomość do
Telegram

Kwitnący bombonierki

Herbata wiązana, kwitnąca bombonierka, kwiat herbaty to pączek liści herbaty (zazwyczaj zielonej), w którym znajdują się pachnące kwiaty. Po zaparzeniu liście i kwiaty rozkwitają, tworząc piękną kompozycję.

Kwitnąca bombonierka jest przygotowywana ręcznie z wierzchołków liści herbaty, których pąki przeszły etap więdnięcia, skręcania i suszenia. Mistrzowie starannie zbierają liście w pęczek, a wewnątrz umieszczają suszone kwiaty chryzantemy, piwonii, jaśminu i osmantusa. Aby zapobiec rozpadaniu się kompozycji, jest ona wiązana jedwabną nicią, a następnie suszona.

Sposób parzenia:

Użyj szklanki, aby cieszyć się pięknem kwitnącego kwiatu.

1. Wlej gorącą wodę (80-90°C) do dobrze nagrzanego 500 ml czajnika i ostrożnie umieść w nim kulkę. Nie polewaj wodą samej kuli — może to uszkodzić kompozycję.

2. Zamknij czajnik pokrywką i pozostaw na 3-4 minuty. Ten czas wystarczy, aby kwiat się otworzył, a napar osiągnął pożądaną moc.

3. Po pełnym otwarciu pąka, napar można wypić.

Jedną kulkę można zaparzyć nawet 4 razy, wydłużając czas parzenia o 3 minuty.

Ssortować :