Opis
Recenzje
Karkade to płatki róży sudańskiej, jednej z odmian hibiskusa. Płatki zbiera się wiosną i latem w prowincjach Guangdong, Guangxi, Fujian, Yunnan i Syczuan. Aromat owocowy, kwaśny, lekko cierpki smak z orzeźwiającym posmakiem przypominającym czerwoną porzeczkę.
Jak zaparzać:
Przez zaparzanie lub polewanie w szklanym lub porcelanowym naczyniu.
1-2 łyżeczki suszonych płatków zalać wodą o temperaturze 80°C, zaparzać od 30 sekund do kilku minut.
Karkade dobrze zaparza się również w zimnej wodzie, co jest odpowiednie podczas letnich upałów i obniża ciśnienie krwi.
Cechy
Kraj pochodzenia
Chiny
Temperatura parzenia
80-85°С
Surowce
Dzikie rośliny
Rok produkcji herbaty
2024
Wpływ na organizm
Odświeża, Rozgrzewa
Smak
Kwiatowy, Jagodowy, Odświeżający, Kwaśnawy
Na jaką okazję
Po kąpieli, Na wieczory
Forma herbaty
Sypana
Nie ma jeszcze żadnych recenzji — twój może być pierwszy.
Wszystkie recenzje 0
