Osmantus często nazywany jest rośliną, która dodaje energii organizmowi człowieka. Zapach osmantusa pobudza i poprawia nastrój. Olejek eteryczny z osmantusa jest aktywnie wykorzystywany w aromaterapii i medycynie ludowej krajów azjatyckich. W Chinach jest szeroko stosowany do aromatyzowania herbaty. Ma korzystny wpływ na skórę człowieka, nawilża i odżywia jej głębokie warstwy, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się. Ma właściwości uspokajające, a także zdolność do stabilizowania ciśnienia. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach pomagają w kaszlu.
Zaparzone kwiaty osmantusa to aromatyczny, zdrowy i słodki napój o nutach brzoskwini, moreli i jabłek. Stanowi doskonały aromatyczny dodatek do codziennych czerwonych herbat.
Jak zaparzać:
2-3 gramy kwiatów zalać 230 ml wody o temperaturze 90-95°C. Czas parzenia – od 1 do 3 minut.
