Wyślij wiadomość do
WhatsApp
Wyślij wiadomość do
Telegram

Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022

Do ulubionych
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Wai Shan Xiao Zhong (Mały widok z Zewnętrznych gór), A, 2022
Dobry podstawowy herbata na co dzień o znanym od dzieciństwa profilu smakowym. Spodoba się miłośnikom niedrogich herbat czerwonych i będzie doskonałym wyborem dla osób stawiających pierwsze kroki w świecie chińskiej herbaty: nie zaskoczy, ale też nie rozczaruje.
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
W magazynie
$0.2 / g
10g10
Opis
Recenzje

Wai Shan Xiao Zhong wygląda bardzo charakterystycznie: niebiesko-czarne pasma skręconych liści mają jednolity kształt i rozmiar. Pachną miodem, przyprawami korzennymi i dymem. Po podgrzaniu oddechem w aromacie pojawiają się nuty zgniałych liści, maliny i suszonego jabłka.

Napój o purpurowo-brązowym kolorze pachnie suszoną maliną, przypaloną bułką maślaną, czymś drzewnym. W smaku wyczuwalne są maliny, wypieki drożdżowe, jabłka z kompotu, miód gryczany, gorzka dym i „ogień”. Smak jest szorstki, powściągliwy, ale pełny i z wyraźną słodyczą. Posmak jest słodkawo-drzewny.

Stan herbaciany jest umiarkowanie wyraźny. Herbata dobrze rozgrzewa i dodaje energii, tonizuje. Dobra jest rano, zwłaszcza w chłodne lub wilgotne dni. Pasuje do czegoś niesłodkiego do przegryzienia, na przykład waniliowych krakersów. Dobry podstawowy herbata na co dzień o znanym od dzieciństwa profilu smakowym. Spodoba się miłośnikom niedrogich herbat czerwonych i będzie doskonałym wyborem dla osób stawiających pierwsze kroki w świecie chińskiej herbaty: nie zaskoczy, ale też nie rozczaruje.

Parzenie

Temperatura – 90-95 stopni. Herbata będzie smaczna niezależnie od sposobu parzenia:

  • przelewaniem w glinianym czajniku (6-7 gramów liści na 100 ml)
  • zaparzanie (2 gramy na 250 ml, 3-4 minuty; można wziąć dwa razy więcej liści i nadal nie uzyskać goryczy, a jedynie szczególnie nasycony smak i podwójny przypływ energii i dobrego nastroju)
  • w termosie (4-5 gramów na litr).
Cechy
Kraj pochodzenia
Temperatura parzenia
Surowce
Rok produkcji herbaty
Wpływ na organizm
Smak
Na jaką okazję
Jakość herbaty
Forma herbaty
Nie ma jeszcze żadnych recenzji — twój może być pierwszy.
Wszystkie recenzje 0
ocena ogólna