Herbata biała
Herbata biała słyną z delikatnego smaku i zachwycającego słodkiego aromatu. Podczas produkcji biała herbata poddawana jest minimalnej obróbce. Surowiec do produkcji białej herbaty zawiera zazwyczaj dużą ilość pączków pokrytych srebrzystym meszkiem.
Fermentacja białej herbaty jest nieznaczna. W herbacie sypanej integralność liści nie ulega zniszczeniu. Biała herbata ma mniejszą ekstraktywność niż herbaty fermentowane, dlatego potrzebuje więcej czasu, aby w pełni się rozwinąć.
Jak parzyć:
Parzenie na gorąco:
Użyj porcelanowej miseczki, aby poczuć aromat herbaty, oraz glinianego czajnika, aby uzyskać gęsty napar o intensywnym smaku.
1. Do dobrze rozgrzanego naczynia wsyp herbatę w ilości 5 g liści na 100 ml wody.
2. Użyj wody o temperaturze 90°C i zacznij od krótkich nalewów trwających kilka sekund.
Im więcej pączków w herbacie, tym niższa powinna być temperatura parzenia. Prasowane białe herbaty można parzyć wrzątkiem.
Parzenie na zimno:
Biały herbata przygotowana metodą Cold Brew będzie idealnym napojem orzeźwiającym w letnie upały. Zalej 10 g suszonych liści 1 litrem zimnej wody i pozostaw na 2-3 godziny w ciemnym, chłodnym miejscu lub na noc w lodówce. Do gotowej herbaty można dodać cytrynę.








































































