Kadzidło
Kadzidło może stać się integralną częścią ceremonii parzenia herbaty, jeśli wybierzesz odpowiedni zapach.
Aromaty kadzideł można podzielić ze względu na intensywność:
- Wysoki — półprzezroczysty, lekki, delikatny, łatwo ulatniający się.
- Średni — spokojny, ciepły, lekko cierpki, „uziemiony”.
- Niski — ciężki, wieczorowy, perfumowany, orientalny.
Do każdej sytuacji należy dobrać odpowiedni ton. Kadzidło może być czyste — o jednym aromacie, ale częściej jest to mieszanka kilku składników z dominującą nutą, która jest bardziej zapadająca w pamięć i utrzymuje się dłużej.
Kraj pochodzenia kadzidła również ma znaczenie.
Indyjskie patyczki są zazwyczaj tanie, o natarczywym, słodkim, ciężkim aromacie. Nie nadają się do domowej ceremonii parzenia herbaty, ponieważ zakłócają aromat herbaty. Lepiej używać ich na zewnątrz.
Aromat kadzideł tybetańskich lub nepalskich jest lżejszy, cieplejszy, z nutami drzewnymi i ziołowymi. Dobrze nadaje się do medytacji.
Chińskie i japońskie kadzidła o suchym, ciepłym, drzewnym aromacie idealnie nadają się do domowej ceremonii parzenia herbaty. Nie dymią, nie zakłócają aromatu herbaty, lecz starannie go uzupełniają.
































































