Czarki
Wybór czarki do ceremonii herbacianej jest ważny, ponieważ decyduje o smaku i aromacie napoju, a także tempie picia herbaty. Poniżej znajdziesz nasze wskazówki dotyczące wyboru filiżanki.
Materiał:
Czarki wykonane są z różnych materiałów — ceramiki, porcelany, gliny, szkła — a każdy z nich ma swoje zalety.
Glina doskonale nadaje się do herbat wysokofermentowanych, które lubią ciepło — do czerwonych, Shu Pu Erh, wuyi oolongów. Nie zalecamy używania glinianej czarki do aromatycznych oolongów: glina dobrze pochłania zapachy, przez co herbata może się w niej łatwo „zagubić”.
Eleganckie porcelanowe czarki dobrze nadają się do delikatnych herbat — białych, zielonych, jasnych oolongów. W nich aromat herbaty będzie intensywny, a smak delikatny.
Szkliwiona ceramiczna czarka jest uniwersalna, nadaje się do każdej herbaty. Dobrze utrzymuje ciepło i nie akumuluje zapachów.
Szklana czarka stygnie dość szybko, ale pozwala podziwiać kolor naparu.
Rozmiar:
Im mniejsza czarka, tym szybciej stygnie w niej herbata. Małe czarki są dobre do oswajania się z herbatą. Jeśli planujesz długie, leniwe przyjęcie herbaciane, polecamy czarki średniej wielkości. Herbata w takiej czarce będzie stopniowo stygła, a Ty będziesz mógł wyczuć zmianę smaku i aromatu napoju.
Kształt:
Czarka powinna być lekka i wygodna, nie ślizgać się w dłoni. Im szersza czarka, tym szybciej stygnie w niej herbata, dlatego najlepiej pić z niej ciemne herbaty, które parzymy wrzątkiem. Wysokie, wydłużone filiżanki dobrze nadają się do herbat aromatycznych, ponieważ taki kształt czarki pozwala na gromadzenie całego aromatu napoju.














































































