Porcelana
Porcelanowy czajniczek jest uważany za uniwersalny: nie pochłania zapachów, więc wystarcza do zaparzenia różnych rodzajów herbaty. Porcelana dość szybko oddaje ciepło, dlatego idealnie nadaje się do delikatnych herbat zielonych, białych i oolong. Podczas parzenia Shu Pu Erh lub wysokofermentowanych oolongów w porcelanie należy uważnie kontrolować temperaturę.
Zalecenia dotyczące pielęgnacji czajniczka:
1. Naczynia porcelanowe myj ręcznie miękką gąbką i nieściernymi środkami czyszczącymi.
2. Plamy z herbaty można usunąć sodą oczyszczoną. Dodaj kilka kropli wody do proszku, nałóż pastę na plamę i delikatnie przetrzyj. Jeśli na czajniczku znajduje się malunek, nie pocieraj go sodą oczyszczoną.
3. Porcelana jest bardzo delikatna, dlatego wymaga ostrożnego obchodzenia się z nią. Nie podgrzewaj porcelanowego czajniczka na kuchence ani otwartym ogniu.
