Glina Yixing
Glina Yixing to jeden z najsłynniejszych materiałów do produkcji czajniczków w Chinach. Wydobywana jest w regionie Yixing w prowincji Jiangsu i od wieków używana do parzenia herbaty. Jej wyjątkowość tkwi w strukturze: zawiera wiele małych porów, które pozwalają czajniczkowi oddychać i naturalnie się otwierać.
Czajniki Yixing potrafią dostosować się do herbaty, zachowując jej smak i aromat. Z czasem powierzchnia czajniczka nasyca się olejkami, a czajniczek zaczyna wydobywać głębię smaku każdego naparu.
Glina Yixing nagrzewa się powoli i równie powoli stygnie. Herbata w takim czajniczku nie traci gwałtownie ciepła, lecz otwiera się płynnie, bez skoków temperatury i równomiernie. Zakres temperatury w glinianym czajniczku pozwala na pyszne parzenie Shu i leżakowanych Sheng Pu Erh, czerwonych herbat i hei cha.
Zalecenia dotyczące pielęgnacji:
1. Myj czajniczek ręcznie, bez użycia środków czyszczących! Porowata glina bardzo dobrze pochłania zapachy, dlatego czajniczek należy przepłukać wyłącznie czystą wodą, aby uniknąć picia herbaty o aromacie Fairy.
2. Nie pozostawiaj zużytych liści w czajniczku przez długi czas. Po wypiciu herbaty wyjmij ją, opłucz czajniczek ciepłą wodą i wytrzyj miękką ściereczką. Pozostaw do wyschnięcia z otwartą pokrywką.
3. Używaj czajniczka tylko do jednego rodzaju herbaty, aby nie zniekształcić smaku i aromatu napoju.





































