Chahai
Chahai to małe naczynie używane w chińskiej i japońskiej ceremonii parzenia herbaty, znane również jako „morze herbaty”, „miska sprawiedliwości”, „gundaobei”. Służy do nalewania zaparzonej herbaty z czajniczka lub gaiwana, aby zapewnić równomierną moc napoju we wszystkich filiżankach i uniknąć liśćie herbaty. Chahai, zwłaszcza szklany, pozwala podziwiać kolor naparu, co jest ważną częścią ceremonii parzenia herbaty. Chahai pozwala również herbacie nieco ostygnąć przed nalaniem jej do filiżanek, zwłaszcza jeśli jest zbyt gorąca.
Jak wybrać chahai
Objętość chahai powinna być nieco większa niż objętość czajniczka lub gaiwana, aby herbata nie przelewała się przez krawędzie.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą, zalecamy zakup chahai z uchwytem, aby nie poparzyć palców.
Materiał, z którego wykonany jest chahai może być dowolny, ale szklany czajniczek pozwoli ci podziwiać piękno naparu.
























































