Oolong z gór Wuyi
Oolong z gór Wuyi, znane również jako herbaty skalne, wyróżniają się spośród innych herbat swoim wyjątkowym terroir i specyfiką produkcji. Rosną one w górach Wuyi w prowincji Fujian, znanej ze skalistych grzbietów i bogatej różnorodności biologicznej. Herbaty te charakteryzują się bogatym, ciepłym aromatem z nutami przypraw, pieczywa, kwiatów, a nawet czekolady, a także gęstym, słodkim smakiem z rozgrzewającym akcentem prażonych ziaren.
Herbaty Wuyi mają łagodne działanie pobudzające na centralny układ nerwowy, zwiększając aktywność mózgu i łagodząc zmęczenie umysłowe.
Jak parzyć:
Do przygotowania herbaty Wuyi nadaje się każde naczynie — zarówno gaiwan, jak i czajniczek Yixing. W gaiwan aromat będzie bardziej wyrazisty, a w czajniku smak będzie pełniejszy.
Nalewanie:
1. Do dobrze rozgrzanego naczynia wsyp 6-7 g herbaty na 100 ml wody. Potrząśnij, powąchaj aromat rozgrzanych liści.
2. Do zaparzania użyj wody o temperaturze 90–95°C. Pozwoli to wzmocnić smak. Pierwszy nalew praktycznie od razu wylej do chahai: jeśli nie przedłużysz parzenia wu-shan ulung, uzyska on niesamowicie intensywny aromat.
3. Powtarzaj nalewanie, dopóki smak jest dobry, zwiększając czas ekspozycji o 2 sekundy.
Wysokiej jakości oolong z Wuyishan wytrzymuje do 5 nalewek.
Parzenie:
Wsyp herbatę do zaparzacza w ilości 2 g herbaty na 100 ml wody. Zalej wrzątkiem o temperaturze 90–95°C. Parz przez 3-4 minuty.








































































































