Oolong z Yunnan
Oolong z Yunnan rośnie na wulkanicznych glebach okręgu Baoshan w prowincji Yunnan. Dzięki specyficznemu klimatowi i składowi gleby wulkanicznej herbata ma wyjątkowy smak i aromat.
Smak oolong z Yunnan jest orzeźwiający, z nutami ziołowymi, cukierniczymi, korzennymi i kwiatowymi. Można wyczuć nuty lukrecji, bazylii, chryzantemy, wanilii, syropu klonowego i soku jabłkowego. Posmak jest mentolowy, słodki, z nutami miodu, czekolady lub suszonych owoców.
Jak zaparzać:
1. Do dobrze rozgrzanej gaiwan wsypać 3-4 g herbaty na 100 ml wody.
2. Zalać gorącą wodą o temperaturze 80-95°C i odlać pierwszy napar.
3. Kolejny nalew powinien być krótki, ok. 5 sekund. Przy kolejnych nalewach należy wydłużyć czas ekspozycji o 2-3 sekundy.







