Sagan-Daila, czyli rododendron Adamsa, jest popularnie nazywany „ziołem przedłużającym życie”. Ma głęboki, bogaty smak, lekko korzenny, z wyraźną nutą ziołową, delikatną goryczką i słodyczą w posmaku. Przyjemna słodycz jest zrównoważona lekką kwaskowatością, która nadaje napojowi szczególny charakter.
W aromacie wyczuwalna jest mieszanka nut trawiastych i owocowych z lekką nutą pikantności. Dominują nuty igieł sosnowych, eukaliptusa, berberysu i zielonych jabłek.
Ma działanie odmładzające i tonizujące, spowalnia proces naturalnego starzenia się komórek, dodaje energii, pomaga zwalczać stres, wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, pomaga przy kacu. Napar można stosować jako środek antyseptyczny w przypadku chorób jamy ustnej i gardła.
Jak zaparzać:
Sposób 1: 1 g suszonych liści zalać 200 ml wrzącej wody, parzyć 5-15 minut
Sposób 2: 2 g suszonych liści na 100 ml objętości zalać gorącą wodą o temperaturze około 90–95°C. Pierwsze napary należy natychmiast przelać, stopniowo zwiększając czas ekspozycji.
Przeciwwskazania:
Nie należy podawać Sagan-Daila dzieciom, nastolatkom i osobom z nadpobudliwością układu nerwowego. Herbata nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wysokie ciśnienie, tachykardia, choroby układu sercowo-naczyniowego, migreny są przeciwwskazaniami do spożywania herbaty z rododendronu Adamsa. Może ona również wywołać indywidualną reakcję alergiczną.
