Lecznicze właściwości czagi były znane już w XVI-XVII wieku; zawiera ona substancje biologicznie czynne, które mają działanie tonizujące, ogólnie wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Grzybem brzozowym leczono choroby żołądka i jelit, wątroby i nerek, raka płuc, choroby męskich i żeńskich narządów płciowych, czyraki, a wywarami z ziół z chagą smarowano chore stawy. Na Dalekim Wschodzie napar i wywar z czagi pije się zamiast zwykłej czarnej lub zielonej herbaty — lekarze zauważają, że rak w tych regionach występuje rzadziej. Obecnie w medycynie naukowej i ludowej czaga jest stosowana w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i oddechowych, jako środek wzmacniający.
Przygotowanie i stosowanie:
1-2 łyżeczki surowca zalać 1 szklanką (200 ml) wrzącej wody, pozostawić na 30-35 minut.
Sposób stosowania: dorośli pół szklanki (100 ml) 2 razy dziennie podczas posiłków. Czas stosowania — 1,5-2 miesiące. Przerwa między cyklami 10-20 dni.
