Hei Cha
Hei Cha zajmuje szczególne miejsce w chińskiej klasyfikacji herbat. Jest to kategoria herbat silnie fermentowanych, produkowanych zarówno z pączków, jak i dojrzałych liści. Każda prowincja produkująca Hei Cha ma swoje własne cechy technologiczne, dlatego smak i kolor napojów mogą się znacznie różnić. Główną cechą wspólną jest maksymalny stopień fermentacji (do 100%), a także obecność grubych gałęzi i dużych liści. Z czasem herbata staje się tylko lepsza: jej smak łagodnieje, a aromat staje się bardziej złożony.
Jak parzyć:
Podobnie jak Shu Pu Erh, Hei Cha można przygotować zarówno metodą przelewową, jak i zaparzania.
Przygotowanie metodą przelewową:
1. 3-5 g herbaty na 100 ml wody zalać wodą o temperaturze 95°C.
2. Pierwszy napar — techniczny, niezbędny do przepłukania i pobudzenia herbaty.
3. Kolejne napary — 6+ sekund. Jeśli lubisz mocniejszy herbatę, wydłuż czas parzenia do 20 sekund według własnego uznania lub zwiększ ilość herbaty do 10 gramów na 100 ml wody.
Przygotowanie przez zaparzanie:
1. 7-9 g herbaty zalać 1 l wody o temperaturze 95°C.
2. Zaparzaj przez 3-5 minut.































