Z wyglądu liść Zhong Guo Hong przypomina długie, cienkie, niebieskawo-czarne igły o silnym kwaśnym aromacie leśnych jagód. W niektórych miejscach widoczne są złote brzegi pączków. Po podgrzaniu oddechem pojawia się karmelowo-cukrowa nuta świeżo upieczonego ciasta.
Napój o złocistożółtej barwie wydziela aromat miodu i truskawek lub leśnych malin — kwaśno-słodki, z karmelowym akcentem. Smak z wyraźną jabłkowo-wiśniową kwaskowatością i biszkoptowym tonem — jak miękkie ciastka ze świeżymi jagodami. Kwaśno-słodka soczystość gruszki, melona. Lekka nuta piernika. Pokrywka guanwani wydziela trawiasto-gorzki zapach z akcentem mentolowym. Herbata pozostawia długotrwały słodki posmak z przyjemną nutą wypieków.
Herbata dobrze rozgrzewa i tonizuje, pomaga zebrać myśli. Wyraźna kwaskowatość przypomina herbatę z cytryną, więc ta odmiana spodoba się miłośnikom tego połączenia smaków. Solidna czerwona herbata o lekkim smaku i średniej mocy, na poranek lub w środku dnia pracy.
