Cechą charakterystyczną procesu produkcji tej herbaty jest więdnięcie i podgrzewanie na węglu sosnowym. Popularność herbaty i wysoki popyt na nią w Europie sprawiły, że często jest ona „wędzona” sztucznie za pomocą płynnego smoły.
Suchy aromat — intensywnie dymny. Dym nieco rozprasza się od nalewania do nalewania, ale nie znika całkowicie nawet pod koniec. Smak mocny, wyrazisty, smołowy, ale akceptowalny. Najbardziej zaskakujące jest to, że po tak intensywnym zapachu, za zasłoną dymu, zarówno w aromacie, jak i smaku, nagle odkrywa się coś jeszcze: cierpkość, miodowy posmak.
Bardzo aromatyczna, różnorodna herbata. Nadaje się do produkcji koktajli alkoholowych do maceracji whisky, sprawdzi się podczas wyprawy, w saunie i do zaskoczenia gości. Ponadto restauratorzy twierdzą, że intensywny wędzony smak jest bardzo interesujący w połączeniu z wyrafinowanymi deserami, takimi jak tiramisu, sernik lub profiteroles.
