Tajwańska czerwona herbata Hong Yu (znana również jako Ruby nr 18) pochodzi z krzewu o tej samej nazwie, wyhodowanego na początku XX wieku w Tajwańskiej Stacji Doświadczalnej Herbaty (TTES). Odziedziczyła ona kluczowe cechy dzikiego przodka, dzięki czemu gotowa herbata jest oryginalna i łatwo rozpoznawalna. Tajwan słynie głównie ze swoich herbat oolong, tym cenniejszy staje się tajwański czerwony herbata, niepodobny do żadnego innego.
Podłużnie skręcony, długi, fioletowo-czarny, igiełkowaty liść wydziela aromat chmielu, kwiatów i miodu. Po podgrzaniu oddechem wyczuwalny jest karmelowo-słony zapach pieczonego chleba żytniego, słodu i lekka cytrusowa kwaskowatość. Niezwykle aromatyczny, obiecujący czerwony.
Napar o pomarańczowo-czerwonej barwie wydziela słodko-korzenny zapach z nutami miodu i orientalnych przypraw: cynamonu, szafranu, czarnego pieprzu. Smak przy pierwszym nalaniu z niezwykłą nutą mentolową i lekkim drętwieniem języka. Herbata jest lekko słodka, z wyraźną taniną, nutami niesłodkiego pieczywa żytniego, jak gorąca skórka chleba prosto z piekarni. W miarę nalewania ujawnia się bardziej korzenna strona, z delikatną goryczką. Lekka cytrusowo-jagodowa kwaskowatość. Nuty czarnego pieprzu, goździków, kolendry. Bardzo jasny, pełny, nasycony, wielowymiarowy napar. Pokrywka guanwani pachnie kasją, gorzkimi ziołami. Pusta miseczka wydziela wyraźny aromat miodu gryczanego. Silny kwiatowo-korzenny, cierpki posmak.
Już od pierwszej filiżanki herbata daje uczucie przypływu sił i chęci do działania. Pobudza, rozgrzewa i mocno tonizuje. Herbata do porannego picia w formie ceremonii lub nawet po prostu w kubku: w pierwszym przypadku tonus będzie bardziej zrównoważony, w drugim — wyraźny przypływ energii i aktywności. Bardzo oryginalna, charakterystyczna odmiana, warta spróbowania przez wszystkich, którzy lubią czerwony chiński herbata, ale nie lubią nadmiernej słodyczy tańszych odmian: w tej herbacie słodycz i taniny są dobrze zrównoważone, nie przechodząc w skrajności.
