Wysokiej jakości herbata cejlońska, podgrzewana ze skórką bergamotki na końcowym etapie produkcji. Dzięki temu olejki aromatyczne głęboko wnikają w liść i podczas parzenia stopniowo z niego uwalniają się, co sprawia, że smak końcowego produktu jest łagodniejszy i nie tak intensywny i ostry jak w przypadku Earl Grey.
Zewnętrznie skręcony w paski liść o brązowo-czarnym kolorze wygląda schludnie i jednolicie. Zapach jest intensywny i mocny — gorzkawy, soczysty cytrusowy aromat bergamotki. Po podgrzaniu oddechem przez bergamotkę przebija się lekka cierpkość liścia herbaty.
Czerwono-pomarańczowy napar pachnie bergamotą i czymś pikantnym, na przykład goździkami lub czarnym pieprzem. Smak jest wyraźnie cytrusowy, z jagodową kwaskowatością. Wyczuwalna jest pewna cierpkość. Smak cytrusów stopniowo zanika wraz z kolejnymi filiżankami, ale aromat jest dość trwały i utrzymuje się aż do końca picia herbaty.
Herbata rozgrzewa i nieco pobudza. Podobnie jak każda herbata czerwona, nie jest zalecana do picia wieczorem. Dobry wybór do codziennego picia bez zbędnych ceregieli, jeśli lubisz bergamotkę. Dobra sama w sobie, ale także z czymś do przegryzienia.
