Zawinięte pąki lub zimowe pędy drzew puerh trudno zaklasyfikować jako rodzaj herbaty lub herbatę w ogóle. Są one raczej ciekawą odmianą herbaty, której warto spróbować przynajmniej raz. Są one zbierane w prowincji Yunnan bardzo wczesną wiosną, gdy kokon herbaciany nie zdążył jeszcze wypuścić pędów i rozwinąć się w pełny pączek. Ya Bao jest następnie więdnięta i dokładnie suszona bez miażdżenia.
Aromat jest lekko dymny, drzewny, z nutami suszonych owoców i wanilii. Smak jest lekki, jedwabisty, pikantny z gęstym słodkim posmakiem. Mocna, orzeźwiająca herbata, która bardziej przypomina ziołową herbatę z silnego rezerwatu.
Najlepiej parzyć tę herbatę wrzątkiem w gaiwanie lub czajniczku. Weź 5 gramów na 100 ml, trzymaj od 10 sekund ze stopniowym wzrostem do minuty. Napar powinien mieć ciemnożółty kolor z oliwkowymi odcieniami.
